Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat vård dyrare

Per Edström (C) påstår i tisdagens LT att vänstern slösar med skattebetalarnas pengar genom att inte lägga ut vård- och omsorgsverksamheter på entreprenad.

Annons

Han bortser från frågan varför kommunal omsorg ter sig dyrare än den som sker i privat regi. De folkvalda revisorerna i kommunen vill ha en utredning av vari denna kostnadsskillnad består. Aspekter att ta hänsyn till är: Att det slutliga ansvaret för omsorgen ligger hos kommunen vilket medför beredskapskostnader för den kommunala verksamheten. Att de privata företagen inte behöver ta hänsyn till de personalpolitiska beslut som har fattats av fullmäktige i kommunen, vilket försämmrar de anställdes villkor. Att de privata vårdgivarna inte är förpliktade att redovisa personalens behörighet och vikarietillsättningar, vilket kan leda till en försämrad kvalitet på omsorgen. Att stordriftsfördelarna med den omsorg som sker i kommunal regi minskar vilket medför en kostnadsökning för de kvarvarande delarna. Att kommunen fortsättningsvis måste kontrollera de privata verksamheters kvalitet, även detta medför kostnader.

Utöver detta kostar själva upphandlingen.

Vänsterpartiet vill avvakta resultatet av utredningen och är övertygat om, att den kommer att visa att privat omsorgsverksamhet i längden är både dyrare för skattebetalarna och sämre för vårdtagarna och personalen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons