Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna tog initiativet till satsningen

Annons

I lördagens (5 dec) Länstidningen i Östersund hyllar Agne Svärd Östersunds satsning på skidstadion och skidskyttet. Han frågar sig hur det gick till att övertyga politikerna om att detta skulle bli det svenska folkets nya favoriter?

Jag ska berätta att det var nog lite tvärtom – det var politikerna som gick före den här gången.

Mina första dagar som kommunalråd i januari 1995 blev hektiska. Vi hade fått ta över en världscuptävling i skidor från Ryssland och det blev en fantastisk folkfest på skidstadion. Under efterföljande månaderna diskuterade vi hur en satsning på skidstadion och vintersporterna skulle se ut.

”Vi måste slå ut Falun som svenskt skidcentrum”, sa bland annat förre kommunalrådet Thore Holmberg som vid detta tillfälle var ordförande i länets skidförbund.

Själv hade jag under några år umgåtts med IBU – Internationella skidskytteförbundet – som skulle ha sin kongress i Östersund samma år. Jag insåg också att de pionjärer som slitit med de världscuper vi haft i Östersund var något på spåret när de sa att sporten kommer att växa, inte minst visade tysk tv ett enormt intresse. 

Vår strategi växte fram under 1995 och vi konstaterade att vi måste ha en 10-årsplan som avslutas med att vi får arrangera VM i skidskytte i Östersund. Vi grundade vår uppfattning bland annat på att konkurrensen mellan arrangörerna av skidskyttetävlingar inte alls var lika tuff som inom längdskidåkning.

Med hjälp av duktiga frivilliga i föreningarna arrangerade vi allt bättre världscuper och vid det fjärde försöket lyckades vi få IBU:s kongress att utse Östersund som VM-arrangör. Sedan dess är vi etablerade och vi kan fortsätta satsningen för att hålla oss kvar i världstoppen som arrangörer av världscup och VM i skidskytte.

De satsningar som gjorts har inte varit möjliga utan det mycket kraftiga stöd vi fått från Europeiska Unionen. När väl vår strategi var fastlagd kunde resurser styras över till satsningar på bland annat stadion.

Slutsatsen blir att inget gör sig själv. Du behöver en politisk strategi som du sedan får allt fler att följa och det krävs politiska beslut hela tiden. Men utan de engagerade frivilliga krafterna inom idrotten hade det aldrig gått – heder åt pionjärerna.

Jens Nilsson (S)

Kommunstyrelsens ordförande

J Vi konstaterade att vi måste ha en 10-årsplan som avslutas med att vi får arrangera VM i skidskytte i Östersund.

Jens Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons