Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plågade djur ligger slaktade i frysdisken

Annons

Butiker i Östersundsområdet har hela frysdiskar fulla med kött från djur som gått en plågsam död till mötes. Köttet härstammar oftast från Tyskland, Belgien eller Nya Zeeland (men även övriga världen) och har slaktats, med en i Sverige olaglig metod.

Det olagliga i slaktmetoden ligger i att djuren (nöt, får, get) ej bedövats innan halsens undersida skärs upp. Detta har som följd att djuret är vid fullt medvetande medan det sakta tömmes på blod, vilket kan ta flera minuter.

Normalt upphör medvetandet när blodtillförseln till hjärnan stoppas, men detta kan inte uppnås genom att enbart skära upp undersidan på djurets hals. Hjärnan hos nöt, får och get får nämligen en väsentlig del av sin blodförsörjning via kärl som löper längs ryggraden – det betyder att, för att vara säker på att blodtillförseln till hjärnan ska strypas helt och hållet, måste hela halsen avlägsnas från djuret (detta är dock i praktiken omöjligt, varför slaktning utan föregående bedövning är förkastlig ur djurskyddssynpunkt).

Vill man äta halalkött, utan att bidra till en dokumenterat plågsam död för djuret ifråga, bör man välja kycklingkött. Kycklingar slaktas nämligen på det normala sättet (med föregående bedövning) oberoende om det är halal eller vanlig slakt.

För den samvetsgranne konsumenten kan också nämnas att även utländskt kött som inte är märkt ”halal”, kan vara slaktat med denna metod. För att vara helt säker på att djuret som köttet kommer från har bedövats innan det avblodats, bör svenskt nöt- och fårkött väljas.

Johan Olsson, leg. veterinär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons