Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På läktaren gör man inget

Jag har varit med i EU:s regionkommitté sedan 1999. Eftersom jag alltid varit aktiv i utskottet som har hand om transportfrågor och strukturfonder så har jag haft inflytande.

Annons

 Den som ansvarar för att ta fram ett yttrande kallas för rapportör och är föredragande. Vilka som utses som föredragande fördelas mellan partigrupperna efter politisk styrka.

När till exempel regionkommittén yttrande över förslag till vilka väg- och järnvägssatsningar som är viktiga, så lägger jag förslag till formuleringar i yttrande. Jag bevakar Norra Sveriges intressen. Om den som är rapportör lyssnar på vad jag föreslår så är jag nöjd och röstar för förslaget. Det spelar ingen roll om det är någon från Socialistgruppen eller den konservativa gruppen som är fördragande.

På samma sätt kommer jag att jobba i Europaparlamentet. Jag ska fajtas för Norra Sverige och jag ska fajtas för Socialdemokraternas linje i viktiga frågor. Det innebär att jag kommer att rösta för alla de förslag som jag har haft möjlighet att påverka och som jag är nöjd med, eller som Socialistgruppen har påverkat och är nöjd med.

Med en stark vänstermajoritet i Europaparlamentet så kommer vi att påverka alla de beslut som tas betydligt mer än i dag. I vissa frågor har det en avgörande betydelse. Till exempel hur Europaparlamentet ska ställa sig till fackliga fri- och rättigheter och till kollektivavtalen. Det behövs ett nytt starkt EU-direktiv som garanterar respekten för varje lands regler på arbetsmarknaden. Om inte kommissionen lägger fram ett sådant förslag kommer socialistgruppen inte att godkänna tillsättandet av den nya kommissionen.

Att som Junilistan sitta på läktaren och säga att vi deltar inte ens i diskussionen är föga produktivt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons