Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkra jobb får unga att fly från länet

Annons

Få arbetstillfällen och många arbetslösa gör att arbetsgivarna i Östersund kan pressa lönerna. Kraven på utbildning och erfarenhet rimmar illa med de löner som betalas. Arbetsgivarna vill inte investera i oerfarna personer vilket gör det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Istället för tillsvidareanställningar konstrueras diverse visstidsanställningar.

Att hyra in konsulter för att slippa investera i personal är också populärt. Arbetsgivarna får snabb tillgång till billig arbetskraft som ofta är överkvalificerad för det de ska göra. Arbetsgivarna och bemanningsföretagen tjänar pengar medan konsulterna får arbeta för usla villkor. 15 000 kronor i lön till en vuxen person anses rimligt. 18 000–19 000 kronor betalas för ett mer kvalificerat arbete, även till högutbildade och personer med lång erfarenhet.

Löneutveckling ryms inte i avtalen mellan bemanningsfirmorna och deras kunder. Den som betalar sina konsulter lägst löner vinner upphandlingarna. Uppdragen leder sällan till en tillsvidareanställning då inhyrning, visstids-, projekt- och behovsanställningar är en permanent lösning på många arbetsplatser.

Många fastnar i låglöne- och inhyrningsträsket. I längden kommer arbetsgivarna förlora på denna girighet då den tillfälliga personalen varken har motivation eller möjlighet att engagera sig på arbetsplatsen. Otrygghet, usla avtal och dålig lön är en dålig morot. De dåliga lönerna och osäkra anställningarna får ambitiösa ungdomar och akademiker att fly länet. Inkomstglappet mellan generationerna ökar och köpkraften hos de yngre minskar. Framförallt grusas unga människors framtidstro, motivation och självförtroende. De som i dag skrupelfritt utnyttjas på arbetsmarknaden ska försörja morgondagens pensionärer (däribland politiker och företagsledare).

Kortsiktighet löner sig inte i längden.

Akademiker som har fått nog

J De dåliga lönerna och osäkra anställningarna får ambitiösa ungdomar och akademiker att fly länet.

Akademiker som har fått nog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons