Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt EU-förslag om fritidsfiske

Varje år fiskar cirka en miljon svenskar på fritiden i hav, sjöar och vattendrag. Nu vill EU genom lagstiftning göra det svårare att ägna sig åt fritidsfiske. EU-kommissionen anser nämligen att fritidsfisket har ”en ökande påverkan på fiskebestånd och på den marina miljön”.

Annons

Kommissionen föreslår att alla fritidsfiskare som vill fiska fiskarter, som skyddas enligt en flerårsplan, skall ansöka om tillstånd i sitt hemland. Därtill skall fritidsfiskarnas fångster rapporteras och registreras. Det skall vara förbjudet att sälja vidare den fisk man tagit upp. Dessutom föreslås att straffet för olagligt fiske skall harmoniseras inom hela EU. De som bryter mot EU-reglerna riskerar att få sina fisketillstånd indragna.

Är detta rimligt? Svaret är givetvis nej. Samtidigt som EU vid upprepade tillfällen har nonchalerat vetenskapliga råd om kvoter för torskfisket i Östersjön, skall fritidsfiskarna sättas dit. Samtidigt som EU bidrar till utfiskning av världshaven, genom att sluta fiskeavtal med fattiga afrikanska länder, skall livet för fritidsfiskare försvåras. Man tar sig för pannan.

Kommissionens förslag diskuteras för närvarande av tjänstemän från de olika medlemsländerna. European Anglers Alliance, den europeiska intresseorganisationen för fritidsfiskare, har redan sagt blankt nej till förslaget. Nu väntar vi på ett tydligt nej från svenska regeringens sida, så att kommissionens planer stoppas i tid.

Den svenska regeringen, med jordbruks- och fiskeminister Eskil Erlandsson i spetsen, måste säga nej till detta förslag. Fritidsfiske är en fråga som absolut inte hör hemma på EU:s bord.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons