Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt att lägga ner häktet

Annons

Under hösten blev Kriminalvårdens dåliga styrning och bristfälliga kommunikation med justitiedepartementet helt uppenbara. Efter att ha spenderat hundratals miljoner på projektering av nya fängelser byter Kriminalvårdsstyrelsen riktning och aviserar nedläggning av 14 häkten och anstalter. C har påtalat denna misskötsel för Riksrevisionen. I brevet till riksrevisorerna ställdes ett antal frågor om hur lokalförsörjning och projektering skötts.

Häktet i Östersund lades ner 1 januari 1996. Denna nedläggning har granskats av Riksdagens revisorer. Konsekvenserna för häktesverksamheten och den polisiära verksamheten är skrämmande.

C arbetar för en decentralisering av landets häkten. Att häktena finns så nära polisverksamheten som möjligt ger stora vinster, såväl för polisverksamhetens ekonomi som för de häktades rättssäkerhet. Centralisering är ett problem för hela landet, och särskilt i Jämtlands län där avstånden är långa. Mot bakgrund av detta samt den kritik Riksdagens revisorer lyft fram anser vi att det behövs ett häkte i Östersund – allt annat är fullständigt oacceptabelt. Beslutet att avveckla häktet i Östersund är orimligt och måste rivas upp.

Maud Peeker (C) v. ordf. Polisstyrelsen

Jämtlands län,

Olle Arnsten (C) ledamot i Polisstyrelsen

Jämtlands län,

Carina Zetterström (C) distriktsordf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons