Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvis utjämning

/

Annons

Bergs kommun är landets mest utpräglade landsbygdskommun med 125 byar utspridda på en yta dubbelt så stor som Blekinges. Medelinkomsten är låg och vi har en hög andel äldre i befolkningen. Självfallet medför detta att kostnaden för att upprätthålla en god samhällsservice är hög.

Sedan lång tid har det också funnits ett skatteutjämningssystem som syftar till att kompensera för skillnader mellan olika kommuner. Systemet har utsatts för kritik inte minst på storstadspressens ledarsidor. Även från välmående inkomststarka moderatledda kommuner i huvudstadsområdet har vi återkommande fått höra kritik mot skatteutjämningssystemet.

I höstas presenterades en utredning av utjämningssystemet som i vissa avseenden inte alls skulle gynna välbärgade Stockholmskommuner. Naturligtvis ingen välkommen läsning för de moderater som sedan tidigare varit kritiska. Bland annat visar det sig att moderatstyrda Sollentunas förskolor blir överkompenserade med 100 miljoner, medan Bergs kommun blir kraftigt underkompenserat. Bergs kommun har samma skyldighet att leverera bra barnomsorg, men förutsättningarna skiljer sig dramatiskt! Utredningen har lämnat förslag på hur en korrigering av utjämningssystemet till förskolan kan ske. Utredningen har dock tydligen hamnat i någon byrålåda. En anledning lär vara att det kommit synpunkter från de moderatledda kommuner som gynnas i dag.

Inte bara i Berg utan i kommuner runt om i landet växer missnöjet med att ansvarig kommunminister, Peter Norman (M), inte agerar för att de uppenbara orättvisorna undanröjs.

Vår fråga till länets moderatledare och riksdagsledamot Saila Quicklund blir därför, hur agerar du för att de stora skevheterna i nuvarande utjämningssystem rättas till?

Torsten Medalen, ordförande verksamhetsnämnden,

Dan-Olov Westberg, kretsordförande Centerpartiet i Berg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons