Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omdömen ger hjälp i tid

/
  • Lars Hjälmered (M) hävdar att skriftliga omdömen är viktigt.Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

För snart ett år sedan införde alliansregeringen skriftliga omdömen i grundskolan, vilket ger föräldrarna möjlighet att få information om hur det går för deras barn i skolan och är ett komplement till utvecklingssamtal.

Annons

Det är viktigt att föräldrarna får vara delaktiga i barnens skolgång då det är barnens framtid som står på spel. Oavsett vad man väljer att göra i framtiden är de grundläggande baskunskaperna ett måste för att kunna ta sig fram i livet.

Att var fjärde elev lämnar grundskolan utan fullständiga betyg är inte acceptabelt. Därför är det viktigt att, med skriftliga omdömen redan i lågstadiet, kunna se hur barnet presterar för att i god tid kunna upptäcka de kunskapsluckor som kan finnas och se till att rätt stöd fås. Regeringens satsar även 900 miljoner kronor på satsningen Läsa, skriva och räkna i de lägre årskurserna ett till och med tre. Syftet med satsningen är att alla barn ska kunna läsa, skriva och räkna när de lämnar årskurs tre. Konkret innebär alla kommuner får möjlighet att anställa fler speciallärare, erbjuda elever med inlärningssvårigheter sommarskola eller utökad utbildningstid under läsåret. Pengarna som fås kommer att vara öronmärkta, vilket innebär att de extra miljoner som fås måste användas till denna specifika satsning.

Skriftliga omdömen och Läsa, skriva och räkna- satsningen gör det möjligt för barn att i ung ålder få det stöd och den hjälp de behöver för att kunna nå upp till sin fulla potential.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons