Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omänsklig allians

Regeringens pågående systemskifte grundar sig i en omänsklig människosyn. Den nuvarande regeringens ambition är att öka skillnaderna mellan olika grupper till exempel mellan de som har ett arbete och de som är arbetslösa, sjuka eller är pensionärer.

Annons

Flera tusen långtidssjukskrivna kommer att förlora sin ersättning under 2010. Inte nog med att sjuka och arbetslösa får betala högre skatt de ska också finansiera skattesänkningar genom lägre ersättningar, hårdare krav och sämre villkor. Pensionärerna får betala mer i skatt än de som arbetar då pensionen inte räknas som inarbetad lön och inte jämställs med den arbetandes lön. Detta skapar ett A-lag och ett B-lag, orättvisorna ökar och klassklyftorna växer mot ett ojämlikt samhälle! Sedan de borgerliga vann valet 2006 har skattesystemet, sjukförsäkringen och a-kassan genomgått ett systemskifte – med en orimlig, ovärdig och omänsklig människosyn som grund.

Det går att uppnå sociala förbättringar för alla grupper i samhället om vi inriktar politiken på att minska ojämlikheten! Det gör vi inte genom att rasera våra trygghetssystem utan genom att vi ständigt utvecklar dem – vi ska inte kasta ut ”barnet med badvattnet” som denna regering vill. Ojämlikhet ligger bakom både sociala och hälsorelaterade problem. Stora inkomstklyftor skapar större problem med till exempel  psykisk ohälsa, kriminalitet, övervikt, låga utbildningsnivåer  och olika typer av missbruk. Ständig höjning av BNP är inte den allenarådande lösningen på samhällsproblemen.  Fördelningspolitik i jämlik-hetens tecken är ett medel för att uppnå sammanhållning och utveckling i vårt samhälle.

Alla vinner på ett jämlikt samhälle!

Lena Bäckelin, (S), landstingsstyrelseledamot, Härjedal(S)röding

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons