Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ologiska kärnkraftskramare

Annons

Björn Wahlberg skriver den 2 mars att el från vindkraft kostar mer än el från vattenkraft och kärnkraft. Men då jämför han kostnaden av el från nybyggda vindkraftverk med el från avbetalade kärnkraftverk som redan finns.

I den pågående kampanjen för kärnkraft odlas en myt om att el från ny kärnkraft kostar ungefär lika mycket som el från ny vindkraft. Men det går bara att få fram en så låg siffra för kärnkraftsel om siffran som används för vad det kostar att köpa en ny kärnkraftsreaktor är gammal och inaktuell. Senast i förra veckan släppte Svenskt Näringsliv en ny mytbildande rapport om att ny kärnkraft är billigt. Naturskyddsföreningen visade genast att rapportens resultat bygger på felaktigt låga antaganden om vad det kostar att köpa en ny kärnkraftsreaktor. Om riktiga investeringskostnader används blir kostnaden av el från ny kärnkraft 60–70 öre per kWh i stället för det halva för ny vindkraftsel.

Det finns alltså inga skäl att satsa på kärnkraft jämfört med förnybar energi och effektivisering. Kärnkraft är dyrare, använder ett ändligt uranbränsle, är skitigare (uranbrytning och driftsutsläpp), medför risker för katastrofala olyckor, ger risker för kärnvapenspridning, och har ett mycket giftigt avfall som måste isoleras från människa och miljö i hundratusentals år. Kärnkraft är inte förenligt med ett framtida hållbart energisystem.

Det går mycket snabbare, är mycket mer kostnadseffektivt och är mycket mer långsiktigt hållbart att satsa på förnybar energi och effektivisering för att förhindra klimatförändringar. Ändå fortsätter kärnkraftskampanjerna. Detta är inte logiskt, endast ideologiskt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons