Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunniga vargförespråkare

Många insändare från vargförespråkarna avslöjar djup okunnighet om livet på landet och bondekulturens djurhållning.

Annons

För att fylla detta uppenbara folkbildningsbehov följer här en kortfattad lektion om traditionellt fäbodbruk.

Fäbodvistelse omfattar cirka tio veckor under den mest intensiva växtsäsongen från juni till augusti.

På natten befinner sig korna inne i lagården bakom stängd dörr och stängd gödselglugg och är därmed effektivt skyddade från rovdjur.

På morgonen mjölkas och utfordras korna varpå de släpps ut för att försörja sig själva under dagen på naturbete utmed vägar, stigar, på skogsbete, etcetera.Vatten dricker de direkt ur bäckar och åar. Korna rör sig obevakade över ett stort område, ofta i upp till ett par kilometers radie kring fäboden.

För att effektivt kunna skydda korna från vargar skulle då djurägaren behöva anställa en skicklig jägare som livvakt åt djuren. Slutsatsen blir att det i praktiken är omöjligt att bedriva ett traditionellt fäbodbruk i trakter där vargrevir etableras.

Min fråga blir då, är den biologiska mångfald som fäbodbruk representerar och de utrotningshotade djurarter det omfattar, till exempel fjällkor och lantrasfår, mindre värt än den europeiska vargstammens enskilda individer?

Mats Tysk

J Min fråga blir då, är den biologiska mångfald som fäbodbruk representerar mindre värt än den europeiska vargstammens enskilda individer?

Mats Tysk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons