Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odla fisk som i Norge

/
  • Mycket fisk som säljs i butikerna är odlad. Insändarskribenten menar att kontrollen av fiskodlingar måste göras noggrannare.  Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Annons

Kan någon ansvarig på länsstyrelsen svara på varför det går att odla så mycket mera fisk i Ströms Vattudal än vad man kan i Storsjön. Här finns nu två enormt stora kassar på totalt 3 600 ton. I Storsjön skall det bara gå att odla totalt 1 000 ton.

Det kan i längden inte vara bra att odla så mycket fisk i Ströms Vattudal. Som tur var så fick de ju i alla fall inte tillstånd till de ytterligare 1800 ton de hade ansökt om. Det kanske är dags att ompröva detta tillstånd utifrån vad man nu kommit fram till att Storsjön klarar av.

Sedan funderar man ju hur mycket fisk som har smitit eller tappats ut från dessa kassar. Aldrig tidigare har det varit så många som sitter och pimplar (regnbågsöring) runt om på isarna i Ströms Vattudal. Det är inte ovanligt att en ensam pimplare drar upp tio kilo på en dag. Dessutom har man konstaterat att det är på tok för mycket fosforutsläpp från odlingarna i Ströms Vattudal.

Borde man inte ha ännu bättre, tätare och noggrannare uppföljning på hur fiskodlingarna sköts? Det absolut bästa vore att som i Norge ha fiskodlingarna på land, och pumpa upp vatten från sjöarna för att slippa att odlingsfiskar skall härja fritt och överföra sjukdomar till den stamfisk som finns i sjöarna där de odlas.

Orolig Bybo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons