Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obegripligt mycket pengar

Den sittande regeringen har sänkt skatterna med 95 miljarder kronor. Skattesänkningen har delvis finansierats av kraftigt försämrad a-kassa och sjukförsäkring. Det har dessutom var en tydlig fördelningsprofil på dessa sänkningar, det vill säga att de i första hand har gynnat dom som redan är rika.

Annons

80 procent av skattesänkningarna har gått till den rikaste halvan. Nästan hälften av skattesänkningarna har gått till den rikaste fjärdedelen av befolkningen.

95 miljarder kronor är så mycket pengar att det är svårt att förstå hur mycket det egentligen är. För att ni ska få något slags begrepp om hur mycket det är så ska ni få några jämförelsesiffror:

Det är mer än vad samtliga kommuner betalar för äldreomsorgen. 95 miljarder är mer än vad staten lägger på att bygga och underhålla samtliga vägar och järnvägar i landet, hela rättsväsendet, samt hela den statliga kulturbudgeten, bostadsbidragen och näringspolitiken. Det är mer än vad kommunerna betalar från grundskolan per år. I dessa tider av kris och massarbetslöshet så anser regeringen ändå att det är läge att sänka skatterna med ytterligare tio miljarder kronor. Detta trots att det är ett dyrt och ineffektivt sätt att fixa fler jobb. Regeringens egna beräkningar visar att varje nytt jobb beräknas kosta en miljon kronor. För den summan skulle en företagare kunna anställa två snickare eller två industriarbetare, en skola två lärare, eller ett äldreboende tre vårdbiträden. Tio miljarder räcker till 20 000 fler anställda inom den offentliga sektorn. Tittar vi rent samhällsekonomiskt och jobbmässigt skulle vi få två till tre gånger bättre utfall om pengarna direkt används till att skapa jobb i stället.

Stefan Konradsson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons