Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya torget är bara början

Nu har jag gått runt och över det nya torget i två veckors tid och kan konstatera att det går riktigt bra att gå på.

Annons

Om det så småningom blir en viktig mötesplats för stadens invånare får väl framtiden utvisa. 

Vi ska ha vackra omgivningar. En vacker stad ger vackra och stolta invånare. En stark stad kan med rätt beslut bidra till det och staden bör satsa mycket energi och resurser på att skapa fina miljöer. När vi reser utomlands, som vi ju gör ganska mycket, så tjusas vi av prakten och rikedomen i många byggnadsverk och parker. Nu senast var jag i Barcelona och upplevde bland annat Parc Güell, där arkitekten Gaudi fick fria händer under fjorton års tid att utforma en park för stadens innevånare. Ett häpnadsväckande resultat som i dag lockar massor av beundrande besökare.

När jag hemkommen tittar ut över det nya torget så tänker jag: Ja just det. Det är ju bara början på något större. Stenarna som vi går på – de gula och skiffret – ligger ju där förstås, men alla cementytor blickar kala och ser närmast ofärdiga ut. De bara väntar på att bli utsmyckade. 

Jag har ett bra förslag för torget i framtiden: Jämtland har en massa fina konstnärer. Handplocka tio av dessa och låt dem smycka en del av cementen med mosaik och kakel eller något annat beständigt material. Anställ en konstnär om året som får ansvara för en sektion av torget. Efter tio år så kommer vi att ha ett fullständigt unikt torg, som Östersundsbon kommer att vara än mer stolt över.

Jag bjuder på den idén

Gustav Hylén, kreatör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons