Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödvändigt att jaga vargar

Annons

Att vargjakten upprör diverse intresseorganisationer som Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen med flera är förväntat. Dessa organisationers agerande är emellertid djupt landsbygdsfientligt.

Fram till mitten av 1960-talet hade vi jakt på varg. Till och med skottpengar på fällda djur. Detta var en följd av vår befolkningsfördelning och att stor del av befolkningen levde på jord- och skogsbruk. Vi hade mängder av små jordbruk med kreatur som sommartid betade ute i skogsmarkerna. Det var en livsnödvändighet att hålla efter de stora rovdjuren.

I dag bor majoriteten i städerna. Ingen boskap går ute och betar i skogen. Men vi vill samtidigt ha en levande landsbygd och insatser sker på olika områden för att vi ska lyckas i vår strävan. Då är det också rimligt att vi ser till, att de som lever på vår landsbygd ges en bra livsmiljö. En livsmiljö som ger möjligheter att ta vara på det som naturen erbjuder. En livsmiljö som samtidigt känns trygg. Man vill plocka bär och svamp, jaga och fiska. Man tar vara på naturens resurser, mer ekologiskt och närproducerat kan det inte bli. En livsmiljö som också ger våra samer bra förutsättningar för renskötsel. För att nå detta mål måste de stora rovdjurens antal begränsas.

Jag har respekt för dem som inte gillar jakt, framför allt då de lever som de lär, det vill säga är vegetarianer. Om man fördömer jakten och samtidigt äter fabriksförpackat kött, då naggas min respekt för deras agerande i kanten. Så noterar jag att Moderata Ungdomsförbundets ordförande har riktat kritik mot regeringens vargjaktsbeslut. Ungdomsorganisationer skall vara kritiska. Det här inhoppet länder dock inte vederbörande till heder. Han sällar sig nu till de historielösa som ser allt utifrån Stureplans horisont.

Gunnar Hjelm (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons