Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missvisande om fart i undersökning

Annons

TT har redovisat en enkät utförd av försäkringsbolaget IF om svenskarnas inställning till de nya hastighetsgränserna.

Rapporteringen har ofta haft rubriken att ”Svenskarna är positiva till de nya hastigheterna.”

Som stöd för detta visas på att 73 procent svarat Bra och endast 27 procent Dåligt.

Då bör man veta hur frågan formulerats vilket var enligt följande:

Dagens hastighetsgränser kommer att kompletteras med 40, 60, 80, 100 och 120 km/h. Vad tycker du om de nya hastighetsgränserna? Bra eller Dåligt.

Undersökningen klargör inte om det är bilister eller inte som svarat. Frågan klargör heller inte sakförhållandet att det i mycket ringa grad är fråga om att komplettera hastighetsgränserna utan att det i säkert 90 procent av de förändringar som skett är fråga om sänkningar av gränserna.

Det enda län där faktiskt en majoritet uttryckt att det är dåligt är här i Jämtland. Här har bland annat Motor-männen kraftfullt försökt argumentera mot dessa förändringar. Den som färdats längs till exempel E14 mellan Stavre och Pilgrimstad kan enkelt konstatera att 80 km/tim inte synes ha någon acceptans av bilisterna ute i verkligheten.

Många bilister hör av sig till Motormännen och är irriterade över att samtliga av de glest trafikerade 110-vägarna i de flesta fall övergått till 90-vägar och i något fall till och med till 80-väg. Denna irritation kommer sannolikt att förstärkas, när barmarks-perioden inträder och Vägverket tar sig an övriga större riksvägar. I nuläget har huvudsakligen förändringarna inskränkt sig till Europa-vägarna.

J I 90 procent av de förändringar som skett är det fråga om sänkningar av gränserna viket inte framgår i undersökningen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons