Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maten ska vara närproducerad

Våren 2008 kunde vi läsa att skolorna i Östersund serverar pannkakor från England. Det blev en hel del reaktioner av detta. Även denna vår har det återigen skrivits om pannkakor, nu från Tyskland.

Annons

Det verkar som om Östersunds kommun älskar pannkakor från utlandet. Pannkakor från Tyskland är lika illa som från England.

Tänk om många skolor i Sverige tar hem pannkakor från dessa länder. Vilka mängder med transporter av bara detta och vilken belastning på miljön. Och långväga mat kan aldrig smaka lika bra som lagat på stället även om vissa ingredienser kanske har rest en del.

Bara till skolorna i Östersund lagas (värms) pannkakor motsvarande 9 000 portioner varje gång denna rätt serveras.

Östersunds kommun, genom enheten Matproduktion, ställer krav på matens innehåll, smak och hållbarhet och att 20 procent av maten skall vara ekologisk.

Så långt bra. Men varifrån maten kommer spelar tydligen ingen roll alls. Det är stor skandal att mängder med färdiglagad mat åker runt världen i en aldrig sinande ström.

Hur är det med miljötänkandet i kommunen.

Jag kan förstå att laga pannkakor till 9 000 elever bara är ogörligt. Om var och en äter fem i snitt blir det 45 000.

Felet är naturligtvis centraliseringen av tillagningen. Det borde vara självklart med tillagning vid i princip varje skola. Då skulle man kunna ha hemlagade pannkakor.

För personalen måste det vara bra mycket roligare att laga all mat från grunden och fler får arbete. Dagens halvfabrikat med långa transporter kostar också stora summor.

Maten är kanske det allra viktigaste för oss alla och självklart också för både förskolebarn som skolelever och för pensionärer vid äldreboenden. Bra mat måste få kosta.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons