Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljonmiss med vindkraften i Åre

Annons

Åre kommun med Eva Hellstrand som kommunalråd har sett till att Hushållningssällskapets planer på en vindkraftpark på Middagsfjället stoppas.

Det här beslutet betyder att Jämtland missar en miljon i månaden i tjugofem år – cirka 350 miljoner kronor – som Hushållningssällskapet skulle fått för upplåtelse av kanske ett par procent av Middagsfjällets areal.

Det är ju så att Hushållningssällskapet stödjer utvecklingen av projekt för att utveckla olika näringar i Jämtland som till exempel lantbruk, miljö, växtodling, turism med mera.

Men som sagt. Dom här pengarna är så att säga ”borta med vinden” och det kan vi tacka Åre kommun för (ivrigt påhejade av Åreföretagarnas förening!)

Till saken hör att vindförhållandena på Middagsfjället är överlägset dom som mäts upp i Moskogen, som har fått grönt ljus av kommunen. Men nu protesterar de boende i Moskogen. De vill inte ha kraftledningar över hustaken.

Nu är det klimatmöte i Köpenhamn. Med största sannolikhet kommer man inte kunna enas om tillräckligt starka åtgärder för att hejda den pågående växthuseffekten.

Det betyder bland annat att trädgränsen kryper allt högre upp och då är det snart slut med våra kalfjäll.

”Föreningen för småskalig vindkraft” med cirka 500 medlemmar protesterar mot varje form av vindkraftetablering. I alla fall där dom bor. Undrar hur många små vindsnurror dom har?

Som sagt. Vi vill inte ha el från vindkraft, (i alla fall inte där vi bor!) men vi vill kunna åka bil och skoter. Stuga i fjällen. Tv. Kyl och frys med mera. Så det är väl bara att starta uranbrytningen och bygga ut kärnkraften eller?

Sven Berg, Kvitsle, Mattmar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons