Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lukta lagom – tänk på alla överkänsliga

/

Många människor gillar dofter, men personligen avskyr jag dem och önskar att alla kunde sluta använda parfym. Jag tycker att användning av kemiska och andra starka dofter i samhället borde regleras.

Annons

Jag har aldrig gillat starka dofter. Men det var först när jag lärde känna en person som hade överkänslighet mot dofter (sensorisk hyperreaktivitet – SH) som jag upptäckte hur mycket artificiell doft som finns överallt. Samtidigt insåg jag också hur jobbigt det är att ha ett sådant dolt och okänt handikapp.

SH gör att man reagerar kraftigt på små doser av kemiska ämnen. Man blir sjuk av dofter. Man kan inte bota sjukdomen. Det enda sättet är att undvika dofter.

Kroppen reagerar genom symptom som till exempel: andningssvårighet, rinnande och kliande ögon, irriterade slemhinnor i näsa och hals, snuva, hosta, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och yrsel.

Ämnen som man reagerar på kan finnas i parfym, kosmetika, deodorant, tvättmedel, rengöringsmedel, cigarettrök, avgaser, blomdoft och mögel. Samhället är fullt.

Det som gör situationen ännu värre för den drabbade är att doftöverkänslighet är ett handikapp som folk i allmänhet inte känner till.

När man är tvungen att hela tiden undvika dofter blir livet begränsat.

Vi måste vara medvetna om att vi har personer i vår omgivning som mår dåligt av dofter. Den eller det som doftar bidrar till att göra livet surt för överkänsliga. Men hygienprodukter har alla ett doftfritt alternativ. Och det enda som krävs för att undvika att sprida ämnen som gör andra sjuka är att vara medveten och göra ett aktivt val. Det är inte särskilt svårt. Oparfymerade produkter finns på till exempel apoteket och oparfymerat tvättmedel finns på samma ställe där man kan köpa parfymerat.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons