Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarliga skiftningar på vägen

Annons

Den 28 februari färdades jag med bil efter E 14. Temperaturen varierade mellan 6 och 9 minusgrader. Mellan Östersund och Brunflo kunde man åka på en helt torr och av dubbdäck rensliten körbana. Mellan Brunflo och Bräcke pågick tydligen saltförsöken för fullt. Vägbanan var kolsvart och blänkte misstänkt. Det låg vatten på vägen. Det var också mestadels en tung blöt moddsträng i mitten, som verkligen tog tag i bilen om man försökte passera den.

Längs ett antal sträckor efter vägen, när temperaturen låg nere på 8–9 minusgrader såg vägen exakt likadan ut, men i stället för vatten var det blankis. Efter Bräcke hade väghållaren klokt nog uppfattat det stabila vintervädret (sedan flera veckor tillbaka) och vägen var torr och ren i körbanorna med en vit mittsträng av lätt snö liksom längs vägrenarna och såg i princip ut som hela E14 väster om Brunflo.

I sin iver att bedriva saltförsök längs vissa sträckor i Jämtlands län drar sig tydligen Vägverket inte för att sätta bilisternas liv på spel genom ett fullständigt oförutsägbart före. Ena kilometern är det rent slaskföre och andra rena blankisen.

Har man dessutom följt Vägverkets uppmaning att köra dubbfritt kan katastrofen vara nära. Från Vägverkets sida var man mycket snabbt ute och kommenterade dödsolyckan i Stugun för några dagar sedan och hävdade att man inte hade saltat vägen, utan enbart hade plogat.

Uppenbarligen känner sig Vägverket pressat. Kan vi verkligen lita på Vägverket, när man kontinuerligt ger motsägelsefulla svar? Dessutom agerar man precis tvärt emot sitt eget resonemang att bilisterna inte skall växla mellan saltade och osaltade vägar. En resa från Östersund till Sundsvall innebär att man växlar mellan dessa väglag minst fyra gånger.

J I sin iver att bedriva saltförsök längs vissa sträckor i Jämtlands län drar sig tydligen Vägverket inte för att sätta bilisternas liv på spel genom ett fullständigt oförutsägbart före.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons