Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss få behålla vår identitet

Annons

Två artiklar i våra tidningar som ges ut i Östersund har under januari månad gjort mig fundersam om vart vi är på väg. Båda artiklarna handlade om någonting som berörde Lillhärdal, och så var allt väl, men så kom ett förtydligande. Lillhärdal ett samhälle söder om Sveg.

Vad har vi att vänta senare? Kommer det att stå Hede, ett samhälle väster om Sveg, Vemdalen ett samhälle eller en ort nordväst om Sveg? Alla dessa orter förtjänar att nämnas utan bihang. Ortsbenämningen är en del av vår identitet. Låt oss få behålla detta

Ingår detta i en. sammansvärjning som utmynnar i att utradera dessa orter ur jämtlänsk synpunkt? Så småningom kommer det väl att heta Härjedalen ett landskap söder om Jämtland.

Härjedalen borde tillhöra Gävleborgs län. Härjedalingarna har sedan gammalt haft mer umgänge med hälsingarna på sina handelsresor längs Ljusnan. Skäms på er skribenter. Friska upp geografin. Än så länge är vi Hedebor, vemdalingar, tänndalingar och järdalingar. Vi får väl inte se Jämtland nämnas som ett landskap norr om Härjedalen? Det finns egentligen ingen stark känsla i Härjedalen att förknippas med Jämtland.

Jag vill inte kallas för Svegsbo liksom att en Svegsbo vill kallas härdaling. Vi lär ju få dras med detta. Är det flera som har synpunkter på detta fenomen?

Fritz Busk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons