Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss behålla tippen!

”Ska dom ta ifrån oss det sista vi har?”, undrar den luttrade befolkningen i Flåsjöbygdens alla byar. Samhällsservicen minskar, skolorna är borta och allmänna kommunikationer är så gott som obefintliga.

Annons

 Ska då det sista som finns kvar, soptippen i Gubbhögen, försvinna den också?

Kommunstyrelsen backade nyligen från förslaget om nedläggning och beslutade att hålla öppet två dagar under 2010 och utvärdera detta i höst. Vi välkomnar beslutet, det är bättre än att stänga tippen helt, men det räcker inte!

Flåsjöbygdens s‑förening och andra föreningar har krävt ett öppethållande på åtminstone fyra dagar per år. Lägg ut de här dagarna från tidig vår till sen höst. Då tar man hänsyn både till vår- och höststädning och till våra sommarboende som vill grovstäda under sommarmånaderna.

Soptippen i Gubbhögen används av boende i alla byarna i Flåsjöbygden. Alternativ tipp är den på Lia i Strömsund. Att hänvisas dit innebär för många 10–18 mils bilfärd med släpvagn. Erfarenheter från andra håll, där soptippar lagts ner, visar att om det blir för besvärligt så gör man det enkelt för sig, vilket ofta innebär att man dumpar soporna efter någon skogsbilväg i stället. Det här oroar markägarna, eftersom de är ansvariga att städa bort skräp på deras marker.

Vi förstår att kassan i kommunen är skral, men det här handlar om samhällsservice, synen på vår miljö och frågan om allt ska lämpas över på den enskilde. Utvärderingen i höst bör handla om annat än att väga antal ton sopor och räkna besök.

Flåsjöbygdens s-förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons