Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt maten tysta mun!

Den senaste tiden har insändare figurerat i LT där man från både det ena och andra hållet kräver att viss mat ska beläggas med punktskatt.

Annons

Både kött och socker ska vara skadligt för hälsan, och därför måste produkter som innehåller det bli dyrare.

Själv skräms jag av dessa förmynderitoner. Varför i hela friden vill dessa debattörer detaljstyra vad andra stoppar i sig? Anser de verkligen inte att Sveriges vuxna befolkning själva har rätt att välja vad de ska äta? Man måste nästan ha bott under en sten de senaste 20 åren för att inte veta vad som är en god kosthållning, och väljer man att äta onyttigt så är det väl inte mer med det.

Naturligtvis finns problem kopplade till fetma, men de överdrivs ofta. Det är långt farligare att väga för lite än för mycket – men det tigs det om. Istället diskuteras punktskatter för att få folk att äta mindre, och tidningar och löpsedlar spyr ur sig bantningstips varje vecka.

Jag tycker att gränsen är mer än nådd. Det är illa nog att staten fördyrar vanliga människors matkassar med momsen, den ska inte detaljstyra vad matkassen ska innehålla också – speciellt som rönen tycks förändras varannan kvart. Vissa verkar sakna en grundläggande respekt för sina medmänniskors rätt till sina egna privatliv. Låt inte den bristande respekten få någon lagstiftande makt!

J Det är långt farligare att väga för lite än för mycket – men det tigs det om.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons