Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt länets lärare lyfta sig

Sedan 2007 har regeringen satsat 3,6 miljarder kronor på ”Lärarlyftet”.

Annons

Syftet med lärarlyftet är att 30 000 svenska lärare ska få möjlighet att fortbilda sig.

I Östersund har det dock varit svårt för lärarna att ta del av lärarlyftet då kommunen hänvisar till för höga kostnader, detta kan tyckas märkligt eftersom staten står för delar av kostnaden.

Exempel på kurser inom lärarlyftet är, barns möte med matematik, svenska som andraspråk samt språk och kommunikation vid funktionshinder.

Jag betalar gärna skatt när jag vet att dessa skattekronor förädlas och kommer tillbaka till mina barn genom kompetenta lärare.

Det finns även en allvarlig och långsiktig problematik med att inte låta kommunens lärare ta del av lärarlyftet och det är möjligheterna till att rekrytera nya lärare. I dag är kompetensutveckling en av de viktigaste faktorerna när en nyutexaminerad lärare ska välja arbetsplats. Varför ska jag söka mig till en arbetsplats med begränsade fortbildningsmöjligheter när grannkommunen erbjuder detta?

Ett annat problem som det inte ska tas för lätt på är barns rättighet till en likvärdig utbildning oavsett var de är bosatta.

När kommuner såsom Östersund inte väljer att delta i en satsning som lärarlyftet innebär det att våra barn inte får samma rättighet till fortbildade lärare som barn i andra kommuner. I att omvärldsperspektiv så är det en strategisk viktig fråga för Sverige att höja läraryrkets status för att locka ungdomar till att bli lärare och att få fler att söka sig tillbaka till läraryrket och för att fortbilda de som redan är lärare.

Tänk om och ge möjlighet för lärarna att delta i lärarlyftet oavsett vilken kommun de råkar arbeta i!

Pär Löfstrand (FP), Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons