Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet satsar vidare som matproducent

/

Det har känts som en lång och seg historia att lösa Röstamejeriets framtid.

Annons

Inte minst har berörd personal fått stå ut med osäkerhet och motsägelsefulla rykten.

Det beklagar vi.

Vår ambition har varit att söka en lösning som såväl värnar anställd personal, tjänar mathantverkets utveckling och som främjar entreprenörsskap. Vilket sammantaget bidrar till positiv utveckling i länet.

Två intressenter har varit aktuella.

  En privat entreprenör.

  Eldrimner, Nationellt center för småskaligt mathantverk med länsstyrelsen som huvudman.

Eldrimners närvaro i länet med ett nationellt uppdrag att främja entreprenörsskap inom småskaligt mathantverk och med statlig finansiering är själklart ett stor tillgång för länet och för branchen. Eldrimner har betydelse både som verksamhet och som arbetspalts. Framledes gäller det att genemot jordbruks- och näringsdepartement, riksdag och regering kämpa för ett fortsatt statligt engagemang i och finansiering av Eldrimner.

Eldrimner har bevisat att dom är duktiga och näringsidkarna inte minst i vårt län har bevisat att näringen har en framtid och vidare potential. De har varit med och skapat grunden för det som nu lanseras som Matlandet Sverige. Då får det inte finnas otydlighet i regionala beslutsfattares tro på näringen. Det skulle skada vår trovärdighet genemot den nationella nivån.

När väl och vackert frågan om personalens rätt till erbjudande om övergång till ny huvudman var löst så var vårt val enkelt. Lösningen är nu optimal.

Eldrimner får full tillgång till mejeriet och fullt utrymme för planerad utveckling av sin verksamhet stationerat i Ås. Personal behöver inte sägas upp och näringen såväl aktiva entreprenörer som nya får utvecklingsstöd.

Arbetet för Matlänet Jämtland går vidare så även landstingets engagemang däri. Vi fortsåtter vår del i arbetet inom SlowFood-rörelsen med ambition att ta hem deras stora matmässa och hopp om etablering av ett Slow Foods nordenkontor i Östersund.

Vårt arbete på JiLu (Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling) inom de gröna näringarna fortsätter och vi lägger nu till vattenbruksfrågor och utvecklar tillgången till högskoleutbildning.

Alliansens ledamöter i landstingsstyrelsen förordade överlåtelse till den privata entreprenören och reservarade sig mot beslutet.

Det förvånar inte.

Alliansens främsta intresse och snart sagt enda lösning på det mesta är privata alternativ vilket betyder att resurser uppbyggda med offentliga medel förs över till privata ägare.

Inget nytt och inte förvånande i detta privatiseringarnas och individualiseringarnas tidevarv.

Med vår lösning så räcker resurserna till fler, både fler entreprenörer och fler verksamhetsgrenar inom näringen.

För landstingets majoritet S, V, MP

,

landstingsråd (V) med politiskt ansvar för lansbygdsutvecklingfrågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons