Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget måste ta ansvar för miljön

Annons

Jämtlands län har länge legat i framkant inom miljö- och klimatarbete. Jämtlands läns landsting var som exempel först i Sverige att miljöcertifiera hela verksamheten. Det är något vi ska vara stolta över, men för den sakens skull får vi inte luta oss tillbaka.

Länet måste fortsätta att våga satsa utifrån de möjligheter som ges av energiomställningen, där man med nya gröna jobb och utbildningar kan skapa en uppåtgående trend. Vi kan inte sitta och vänta på att regeringens otillräckliga miljöarbete ska bli bättre av sig självt. Det är dags att ta egna initiativ för en ansvarsfull etablering av förnyelsebar energi i Jämtlands län.

Landstinget är en viktig aktör och motor i den regionala utvecklingen och måste därför ta ansvar i omställningen mot en minskad klimatpåverkan. Utsikterna för investering i miljö- och energiteknik ser ljusare ut nu än någonsin, till exempel uttalar flera rapporter att vindkraft är ”vår tids vattenkraft” och uppmanar såväl offentlig som privat sektor att satsa. Även andra former av förnyelsebar energiproduktion är intressanta.

Vi i den politiska majoriteten ser det som ett naturligt steg att landstinget engagerar sig i energiproduktion med långsiktig hållbarhet som mål, och där miljö- och sociala aspekter väger lika tungt som strikt ekonomiska, och där regional näringslivsutveckling ses ur ett helhetsperspektiv.

Därför har vi också lagt ett initiativärende till landstingsstyrelsen. Det handlar i första hand om att utreda hur landstinget kan klara egen förnyelsebar energiförbrukning, vilket motsvarar ungefär 20 Gwh per år. Vår förhoppning är att det blir en snabb utredning, så att beslut kan fattas redan innan valet i september 2010.

Robert Uitto (S),

Anna Hildebrand (MP), MonaLisa Norrman (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons