Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lam hjälpande hand från regeringen

Annons

Regeringen backar och lämnar stöd till kommuner och landsting. Men beskedet kommer för sent och det är på tok för dåligt.  För Östersunds kommun innebär det ytterligare 31 miljoner i statsbidrag 2010. Det innebär trots detta att det fattas 27 miljoner för att vi ska kunna lägga en budget i balans inför 2010. Därför tvingas vi i dag föreslå ytterligare 35 miljoner kronor i sparkrav på nämnder och styrelser. Vi är nu uppe i 108 miljoner som måste sparas i den kommunala budgeten 2010. Om nedgången fortsätter och regeringen inte gör något mer så utesluter inte jag att vi tvingas ta till förslaget om en ”krisskatt”.

Men det beslutet kan avvakta tills i höst. Den utsträckta handen från oppositionen i Östersund har nog aldrig varit allvarligt menad. När vi i fredags träffades så bestämde vi att vi skulle ha ett nytt möte igen på måndag eftermiddag.

Döm om min förvåning när jag såg att oppositionen i en debattartikel i måndagens ÖP förklarar varför man inte kan samarbeta med oss. Tydligen ett spel för galleriet och deras egen mediastrategi är viktigare än samarbete.

Vi inser nog alla allvaret i situationen och inför fullmäktigebehandlingen handlar det om att spara totalt 108 miljoner enligt vårt förslag – eller 117 miljoner enligt högeralliansen.

Regeringens paket kommer för sent och är för dåligt – men det kanske kommer mer i höst.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons