Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminellt att lägga ner häktet

Annons

Ja, att lägga ned och flytta det provisoriska häktet från Östersund till Härnösand är ett brott mot både myndighetsförordningen (2007:515) och instruktionen för kriminalvården (2007:1172) eftersom kriminalvården sparar i sin verksamhet på bekostnad av andra funktioner inom rättsväsendet. Rimligen så blir det totalt sett dyrare för staten och oss skattebetalare när nu åklagare och advokater, som ju inte är några lågavlönade yrkesmän, skall pendla mellan Östersund och Härnösand. Utöver kostnaderna för den arbetstid som dessa skall tillbringa på olika färdmedel och reskostnaderna, tillkommer kostnader för transport av häktade till och från rättegångarna i Östersund.

Myndighetsförordningen anger att ”kriminalvårdens ledning ansvarar inför regeringen för verksamheten och skall se till att den bedrivs effektivt och att myndigheten hushållar väl med statens medel. Myndigheten skall verka för att genom samarbete med myndigheter och andra ta till vara de fördelar som kan vinnas för enskilda samt för staten som helhet”. I instruktionen för kriminalvården föreskrivs också att den ”ska verka för att lagföring kan ske på ett effektivt sätt”. Vidare sägs i förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll att” en riskanalys skall göras i syfte att identifiera omständigheter som utgör risk för att de krav som framgår av myndighetsförordningen inte fullgörs”.

Vad som åligger kriminalvården som myndighet kan väl knappast bli tydligare. Vi kommer att ta kontakt med vårt partis representanter i regering och riksdag för att se om vi den vägen kan få det provisoriska häktet kvar i Östersund. Om det skall flyttas så borde det vara när vi har det nya fängelset på plats i Torvalla.

Lennart Ledin, Folkpartiet liberalerna Jämtland-Härjedalen och Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons