Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan man lita på sossarna?

Annons

Vi vet alla att Sverige har ordnade och stabila finanser. Ändå säger socialdemokraterna att vi befinner oss i ett budgetmoras och att ett återinförande av förmögenhetsskatten är en viktig del för att ta Sverige ur detta. Socialdemokraterna vet också mycket väl att förmögenhetsskatten endast tillförde cirka 5 miljarder kronor varje år vilket är en ganska blygsam summa, om man jämför med att statens totala skatteintäkter 2007 var 1 473 miljarder kronor.

Man vet att förmögenhetsskatten har den mycket skadliga effekten att den i hög grad minskar tillgången på riskkapital. Åtminstone vet LOs förre chefsekonom P.O. Edin det och konstaterar att förmögenhetsskatten ”försämrar tillväxten och förstör mer välfärd än den skapar.”

Just för att förmögenhetsskatten är så skadlig såg socialdemokraterna till att de verkligt rika skulle undantas och gjorde den således frivillig för en liten exklusiv grupp. Kvar som skatteobjekt blev vanliga hus- och våningsägare, kanske med en sparad slant på banken för att klara underhållet på huset. Trots medvetenheten om skattens skadliga effekter går socialdemokraterna tillsammans med vänsterpartiet ut med att ett återinförande skulle vara bra för Sverige. Hur mycket tror man att väljarna sväljer?

Mona Sahlin uttrycker stor upprördhet över enorma pensionsavsättningar men säger inget om att LO:s förre avtalssekreterare har ett pensionsavtal på 12 miljoner och att ordföranden har 7.5 miljoner att vänta den dag hon slutar. ”Nu skall vi jobba för förtroende i våra led” säger Mona Sahlin. Varför skall man tro mer nu på att LO skall dra ner på pensionsförmåner för de ledande inom de egna leden?

I den politiska förtroendebranschen måste väljarna få fakta, inte föras bakom ljuset.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons