Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt utrotar inte lodjur

Annons

Svar på Sixten Hagströms insändare ”Lodjuret utrotas” i LT 4 mars. Jag tycker det är lika tråkigt varje gång en debatt förs på en låg nivå som Sixten Hagström gör i LT, där lodjursjägare utpekas som skjutglada drömmare, en typ av debatt som varken gynnar diskussionen eller sakfrågan.

Beträffande lodjursstammen i länet befinner den sig över det maxantal som är satt i länsstyrelsens förvaltningsplan för lodjur, vilken är satt med hänsyn till rennäringens intressen. Lodjursstammen bör således minskas för att minska störningar och förluster för framför allt rennäringen, det vill säga den lodjursjakt som bedrivs i dag är i syfte att minska antalet lodjur i länet. För att följa den förvaltningsplan som finns för lodjur bör således länets lodjurstam minskas med ca etthundra individer. Sixten; hur kan årets avskjutning på 60 lodjur utrota länets lodjursstam som i dag uppgår till 300–350 lodjur och som dessutom årligen tillväxer med ca 45 individer?

Beträffande jakt på stora rovdjur finns det även där lagar och förordningar som reglerar jakten. Syftet med den strikta regleringen av jakten är att våra viltarter ska förvaltas på ett uthålligt sätt, samt minska störningar för näringar och intressen. Vad lodjursjakten därför handlar om är förvaltning och inte utrotning som Sixten helt felaktigt påstår.

Sven-Gunnar Sivertsson, ordf. Jägareförbundet Mittnorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons