Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarnas falska matematik

För en bilist är en varg nästan dubbelt så farlig som en älg!

Annons

Man behöver ju inte vara raketforskare för att förstå att detta påstående antagligen inte är sant, för det låter ju helt orimligt och ser man på statistiken över viltolyckor uppdelade på viltart, så framgår det helt klart att många fler olyckor är orsakade av älg än av varg.

Men ändå är det ett helt korrekt påstående, om vi ser på det med Svenska Jägareförbundet (SjF) ögon.

Vägskylt, varning för varg.

När det för en tid sedan kom fram att fler jakthundar sköts av jägare än det dödades av varg, gjorde SjF en egen beräkning som visade att vargen var 1 700 gånger farligare för jakthundarna än för jägarna, och den gick till såhär:

Under ett antal år hade 80 jakthundar dödads av varg och 135 skjutits av jägare, och under dessa år hade antalet vargar varit omkring 100 och antal jägare 290 000.

Med andra ord gick det 2 150 jägare på varje skjuten jakthund men bara 1,25 vargar på varje vargdödad jakthund, och dividerar man 2 150 med 1,25 så blir resultatet att vargen ju måste vara 1700 gånger farligare för jakthunden än jägarna.

Använder vi samma kreativa beräkningsmetod och logik på viltolyckor som skedde under 2008, med 5 118 viltolyckor med älg och 6 med varg, och med omkring 300 000 älgar och 200 vargar i Sverige, så ser vi att det går 59 älgar på varje älgkrock medan det bara går 33 vargar på varje trafikolycka med varg.

Alltså är vargen en 1,8 gånger större trafikfara än älgen.

Svenska Jägareförbundet har alltså tagit fram ett mycket ”intelligent” och otroligt ”begåvat” sätt att se på saker och ting på, som är ett verkligt användbart verktyg för alla som ska ta något beslut utifrån de risker som finns, och detta bör vi alla vara mycket tacksamma för.

Lasse Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons