Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill utveckla länet

Annons

"Vad vill Håkan?", frågar signaturen Edvin i LT 11 juni. Mitt svar är att jag vill ge Jämtlands län och inlandet i övrigt goda möjligheter att leva och utvecklas. Det är den främsta drivkraften i mitt politiska arbete.

Edvin har rätt i att jag anser att vi har mycket att lära av Norge. Genom effektiva politiska verktyg som geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter och del av de värden vattenkraften genererar för lokal och regional utveckling har grannarna i väster kunnat ge alla delar av landet likvärdiga förutsättningar. Åtgärder som skulle fungera även hos oss.

Däremot har signaturen fel i att Norge har varit återhållsamt när det gäller vattenbruk. Hos grannarna i väster odlas i år ungefär 1,2 miljoner ton fisk, medan siffran för Sverige endast är 13.000 ton. Norrmännen satsar hårt och ser fiskodling som sin stora framtidsbransch.

Jag förmodar emellertid att det är fiskodling i insjöar signaturen menar. Norrmännen har hittills prioriterat odling längs kusten, medan odling i sötvatten endast förekommer i mindre skala. Det finns emellertid planer på att även satsa på fiskodling i inlandet. Lantbruks- och matminister Lars Peder Brekk tog 2011 initiativ till att utarbeta ett regelverk som underlättar för odling i sötvatten och förklarade då:

- Jeg har stor tro på at innenlands fiskeoppdrett kan bli en vekstnaering i Bygde-Norge dersom forholdene legges til rette for dette.

Mot denna bakgrund blir jag inte förvånad om Norge snart har en betydande produktion av odlad fisk även i insjöarna, främst av röding.

Jag har utrett det svenska vattenbrukets förutsättningar och i det arbetet haft hjälp av landets främsta experter på området. Utredningen visade att det finns förutsättningar för fiskodling i de näringsfattiga, reglerade vattnen i inlandet. Därefter har Jordbruksverket utarbetat en strategi för hur ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart vattenbruk bör se ut; En grön näring på blå åkrar.

Svaret på Edvins fråga är alltså att jag vill medverka till att skapa en positiv utveckling i Jämtland och övriga inlandet. I det arbetet kan de gröna näringarna, även ett miljömässigt hållbart vattenbruk, spela en viktig roll.

Håkan Larsson, Rödön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons