Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill rösta genom datorn

Annons

Röstkortet till EU-valet har kommit. I kommunal- landstings- och riksdagsvalen är det långt ifrån alla som röstar. I EU-valet ungefär hälften. Orsakerna till lågt valdeltagande kan man diskutera men en orsak anser jag vara tillgängligheten. Min deklaration kan jag godkänna via SMS eller Internet. Bankaffärerna går bra att hantera via telefon eller Internet dygnet runt men när det kommer till röstning, ja då måste jag bege mig till en fysisk plats på vissa angivna tider. Alla har inte tid eller ork att lomma iväg till en gammal skola för att lägga sin röst.

Så varför är röstningsförfarandet mer komplicerat än mina bankaffärer?

Tradition eller förändringsobenägenhet? Risken att någon röstar i mitt namn är minst lika stor, om inte större, vid budröstning eller falska ID-handlingar än om jag gör det med en elektronisk inloggning. Kanske kunde man få rösta via bankens säkerhetssystem? Jag lämnar inte ut koden till min ekonomi till någon annan och därmed inte min röst heller.

Lägger man med en extra kod på röstkortet så ökar säkerheten lite till.

Alla kanske inte vill rösta via en hemsida via sitt Bank-ID men låt de som vill få göra det. Troligen ökar valdeltagandet om man underlättar röstningen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons