Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag trivs bäst i gamla kåkar

/
  • Gamla fina hus, kanske gärna med en kakelugn, gör Henrik Scheutz lycklig,

Annons

Sommar i P1 avslutades med Ulla Skoogs program, som var väldigt bra. Hon talade om byggnadsvård och rivningsvansinnet. Eftersom Skoog är från Göteborg nämnde hon främst exempel på demolering och misshandel av värdefulla byggnader i den staden.

Där jag trivs bäst är husen byggda före 50-talet, helst runt sekelskiftet. Bäst är om originalfönster finns kvar och gärna en eldstad. Prång, trägolv – liv och lust. Så har även jag alltid känt. Jag tycker att det borde vara en självklarhet att uppskatta äldre byggnader i originalskick. Det är så ofattbart att de flesta äldre vackra byggnader har demolerats, och det mesta som återstår har förstörts. Man har bl a bytt ut fina originalfönster, och mycket ovärderlig inredning. Oftast när jag kommer in i äldre fastigheter blir jag förtvivlad över hur man misshandlat dem.

Ser film efter film, finfina hus med fin inredning. Hus som vår tids mörkermän rivit. Det är feel good-film. Själva går vi ut genom dörren rakt in i en skräckfilm. Även jag har alltid haft ett stort behov av att se äldre filmer, för att drömma mig tillbaka till tiden innan nästan alla våra städer demolerades till oigenkännlighet. Att nästan dagligen vistas i en stad som förstördes under främst 60-talet, och tänka på hur fint det var för drygt 50 år sedan, är närmast outhärdligt. Det är en fröjd att lyssna på Ulla Skoog som har så vettiga åsikter: Tänk om inte alla gamla hus såldes till högstbjudande, utan till den som har bäst intentioner med huset, den som kan sköta det. Jag hoppas att många har påverkats av hennes budskap. Nu får det sannerligen vara nog med förstörelsen av det som återstår av kulturarvet.

Henrik Scheutz

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons