Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag har fått nog – nu slutar jag köpa kött

/
  • Jag måste helt enkelt kunna lita på dem som tillverkar, packar och säljer maten. Just när det gäller kött har jag funderat länge på om tillverkarnas information är att lita på, skriver insändarskribenten.    Foto: Anton Enerlöv

Annons

Att de köttbitar som ligger på en så kallad oxfilépizza inte är oxfilé vet ju allihop. Riktigt vilken styckningsdetalj det rör sig om är väl liksom upp till pizzeriaägarens samvete. Vi som är vana vid äkta vara genomskådar även rätt lätt de restauranger som försöker servera förkokt biff som filé men det är så vanligt förekommande så vi blir inte så upprörda.

Restauranger och pizzerior är liksom en sak men när jag går till matbutiken och handlar så vill jag ha det som står på paketet. Jag måste helt enkelt kunna lita på dem som tillverkar, packar och säljer maten. Just när det gäller kött har jag funderat länge på om tillverkarnas information är att lita på. Köttfärsen går numera inte att bryna utan kokar i sitt eget spad, samma sak med kyckling och stekfläsk och bacon. Men eftersom tillverkarna deklarerar saltvatten i innehållsförteckningen så får man väl acceptera att produkterna innehåller mycket vatten.

Förra fredagen köpte jag fläskytterfilé inpackad i plast. Fläskytterfilé är samma sak som benfri kotlettrad, det vill säga den långa muskeln från grisens rygg. En enda lång muskel med längsgående muskelfibrer. Så har åtminstone alla grisar jag har sett tidigare varit konstruerade. Döm om min förvåning när jag skär upp den helstekta kotlettraden och den påminner mer om korv eller paté i strukturen än om helt kött. Full av hål och konstigheter. Vad är det här egentligen? Vad har tillverkarna stoppat i det här paketet? Fläskytterfilé är det definitivt inte.

Nej, kära köttindustri, jag säger upp bekantskapen med er. Jag ska hädanefter köpa mitt kött och fläsk direkt av hederliga slaktare som man kan lita på.

Trött konsument

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons