Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte så härligt i Härjedalen

Man undrar om kommunen tillmäter de små byarna i södra Härjedalen något värde?

Annons

Vilken attraktionskraft kan utvecklas i ett landskap som är bebyggt med hundratals vindkraftverk ?

Rabbalshede Kraft AB med säte i Bohuslän planerar att mer än dubblera antalet vindkraftverk från tidigare tänkta 50 verk på och omkring Åndberget sydväst om Lillhärdals bykärna till nu 110 stycken vindkraftverk med en totalhöjd om 180 m. (Jämför Kaknästornet 155 m ) Vem vill besöka eller bo i Lillhärdal om denna gigantiska exploatering genomförs?

Lillhärdal med omgivande fäbodområde, benämnt Z63, är klassat som Riksintresse för kulturmiljö. Vindkraftsparken kommer att uppföras inom detta Riksintresse-område, varvid flera av Lillhärdals gamla fäbodvallar nu kommer att tvingas husera gigantiska verk inpå husknuten. Det rimmar illa med en gammal unik bevarandevärd kulturmiljö.

Generellt sett undantas i regel områden av riksintresse från exploatering av vindkraft. Men varför inte här?

Var rädd om byn och dess närmiljö, det är Lillhärdals största tillgång.

Granskar man Rabbalshedes samrådshandling/ projektbeskrivning som upprättats inser man snabbt konsekvenserna för miljö och friluftsliv i byn. Enorma arealer tas i anspråk och det är svårt att tro att natur, fågel och djurliv, fiske, jakt, rekreation och möjligheten att vistas fritt i området inte kommer att påverkas av denna vindkraftspark. Hur detta vindkraftsprojekt ska förenas med övriga satsningar man gjort i bygden övergår ens förstånd.

I västra Härjedalen tillåts inga vindkraftverk, detta med hänsyn till turismen. Vilken enastående hänsyn kommunen tar till turisterna men inte sina egna invånare! Välkommen in i det nya industrilandskapet!

Härliga Härjedalen???

J Hur detta vindkraftsprojekt ska förenas med övriga satsningar man gjort i bygden övergår ens förstånd.

Härliga Härjedalen???

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons