Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändarsvar: Så räknade jag ut vad ÖFK förlorade

Annons

Per Edström undrar den 8 maj hur jag kommit fram till att Östersunds kommundirektör Anders Wennerbergs utspel om att dra in sponsringsbidrag till ÖFK på 1,2 miljoner kronor kostade klubben minst 3,5 miljoner kronor i skadat förtroende.

Olle Schuberts beräkningar har ifrågasatts. Här förklarar han vad kommunens valhänthet kostade klubben i skadat förtroende.

Synlighet på redaktionell plats kan värderas genom att man utgår från kostnaden för motsvarande köpt medieutrymme. Redaktionell uppmärksamhet har normalt större trovärdighet än reklam, därför multipliceras kostnaden med en faktor som avgörs av publicitetens innehåll.

Det blir förstås inte mer än en bedömning, men att försöka värdera skadan av den publicitet som nyss nämnda utspel skapade är ändå högst motiverat. Att ÖFK bidrar positivt till Östersunds och Jämtlands varumärken kan inte ifrågasättas. Att handskas varsamt med sådana värden är knappast att skydda någon ”helig ko”. I det här fallet hade det räckt med att hålla sig till fakta – alla som ville kunde redan då ta reda på att brottsmisstankarna mot Daniel Kindberg inte riktas mot klubben.

Kommundirektörens utspel skapade rubriken ”Kommunen stoppar alla utbetalningar till ÖFK” på Fotbollskanalen.se. Med små variationer publicerades samma rubrik av ett fyrtiotal redaktioner i hela landet. Enligt DN sade kommundirektören att ”Om värdegrunden inte följs är det inte lika intressant med sponsring längre”. Agerandet skadade kommunens image, så denna omsorg om skattepengarna drabbade skattebetalarna själva.

Kommunen backade klokt nog från fadäsen. Från och med nu gör man säkert allt för att stötta ÖFK tills alla frågor har besvarats, det är jag övertygad om.

Olle Schubert

Jämtlänning och vd på public affairs-företaget New Republic, en av ÖFK:s sponsorer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons