Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inkompetent brandledning

Annons

Jag tycker att både fastighetsägare och försäkringsbolag bör granska räddningstjänsten med mer kritiska ögon i samband med branden på Prästgatan.

Det är inte bara personalpolitiken som havererat vilket tydligt  visade sig vid bartömningshistorien, dessutom verkar  ledningsinsatserna vid bränder också vara av undermålig karaktär.

Genom sitt ”kompetenta” räddningsledarbeslut att ta in en mängd av länets deltidskårer så tror jag att man slagit världsrekord i att spruta in vatten i en kulturbyggnad.

Direktionen  bör också fundera över om det är väl använda skattepengar att ha ett ledningssystem inom räddningstjänsten som bygger på ett antal individer som saknar handlingsplan, struktur samt gemensam syn på hur man  ska handskas med objekt av den här storleken.

Den enda strategi man har är att ta in så många brandmän som möjligt för att därigenom försöka efterlikna storstädernas insatser. Ett förslag är att i stället satsa pengarna på en slagkraftig förstastyrka som med rätt strategi och utrustning kan fånga branden i initialskedet. Då har man en chans att göra någon nytta.

Tillåter man branden att få övertaget spelar det ingen roll hur stora resurser man har, det enda resultatet blir en vattendränkt byggnad. All heder åt brandmännen som gör ett storstilat jobb i det tysta, men utan kompetent ledning är de chanslösa.

För att få en en kompetent ledning så kan man inte ha ett rekryteringssystem som bygger på inavel och ryggdunkning. Det måste utgå från kompetens och erfarenhet. Granska räddningtjänsten med kritiska ögon och ställ de rätta frågorna så är jag säker på att bristerna blir ganska uppenbara. Det är ju inte första gången man dränker en byggnad.

Vattumannen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons