Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget ståhej för järnvägen

Annons

Torsdagen den 15 juli 1909 invigdes järnvägen till Sveg. Den 15 juli i år var det alltså 100 årsjubileum, stor fest med talare av högre stånd, musik, flaggning och stor publik?

Jag försökte hitta någon annons i tidningen om detta men nej. Jag åkte till Sveg för att se om något var på gång men icke, alldeles dött, det var som vanligt.

1867 började det pratas om behovet av bättre kommunikationer till Härjeådalen. Om en järnväg som skulle underlätta levnadsvillkoren och förbättra kommunikationerna för landskapets befolkning. Efter många stakningar och möten bildades år 1900 Orsa Härjeådalens järnvägsaktiebolag och kommunerna Sveg, Lillhärdal, Linsell, Hede, Älvros, med flera tecknade aktier till ett värde av 300 000 kronor.

Att man varken från kommun eller Svegsföreningarnas sida uppmärksammade denna händelse känns sorgligt.

Man har försatt möjligheten att sätta fokus på ett historisk projekt som borde få uppmärksamhet även i dag. Jag påminde en centerpolitiker om denna händelse för några månader sedan, en som är invald representant i järnvägsfrågor men tydligen finns inte där den rätta känslan för denna händelse.

Minnesstenen på kullen i kyrkparken i Sveg påminner ändå om att något viktigt en gång har skett.

Från Orsas sida har det uppmärksammats med en bok av Janne Backman – ”När tåget kom till byn”. I Fågelsjö pågår en liten utställning om händelsen, det är allt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons