Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ny information om uranbrytning

Annons

Continental Precious Minerals (CPM) har hållit ett informationsmöte om uranbrytning i Månsåsens bygdegård.

Den information som gavs var inte ny, förutom att (CPM) lovade att fler möten ska anordnas. Presentationen åtföljdes av tillfälle att ställa frågor. Markägare frågade efter kartor som visar i vilket område dom tänkt sig en gruva samt en bild över hur avfallshögarna kan komma att se ut eftersom de kommer att blir enormt stora. 1 ton skiffer innehåller ca 160 gram uran och skiffervolymen ökar till 140 procent vid malningen. CPM hade ingen karta att presentera på mötet. De pratade mycket om att våra frågor inte gick att svara på utan det beror på vilken metod som kommer att användas, samt att, om man håller sig till dagens svenska lagstiftning så är det ingen fara för miljön.

Vad vi måste komma ihåg är att ingen lagstiftning kan förhindra mänskliga misstag eller till exempel att kraftig nederbörd riskerar utsläpp i Storsjön.

Man kan inte vara säker på att löften hålls även om det varit avsikten. För att visa på att det finns ett motstånd mot idéer om gruvverksamhet har skyltar satts upp i Oviken, där det stod  ”Nej till uranbrytning”, men någon har rivit, förstört och stulit dem.

Låt oss respektera varandras åsikter och föra saklig debatt. Föreningen har som syfte är att hjälpa markägare och andra till kunskap och att hjälpa till med kontakter med prospekteringsföretag och myndigheter och att skydda kulturbygden från den totala förstörelse som ett dagbrott kommer att innebära. Det kommer att ordnas fler informationsmöten i ämnet.

J Vi måste komma ihåg att ingen lagstiftning kan förhindra mänskliga misstag eller att kraftig nederbörd riskerar utsläpp i Storsjön.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons