Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I stället för kyrkoskatt

Annons

Är man inte troende eller tror på annan religion så kan det kännas konstigt att betala en avgift till svenska kyrkan. Visserligen går slantarna till vissa samhällsändamål och kulturbyggnader (kyrkorna) men ändå.

I Lettland har man ett annat upplägg. Där har man 2,5 procent av bruttoinkomsten att förfoga över. Man kan välja att ge dessa till en ideell organisation till exempel kyrkan, men även Röda korset eller en lokal organisation. Om man inte gör ett aktivt val så tillfaller slantarna staten. Hur man än gör så kan man inte som i Sverige få del av slantarna själv. Så varför kan vi inte införa detta i Sverige?

Skatteverket kan upprätta en lista över godkända ideella organisationer och de som har 90-konton som det går att skänka ”skatten” till. Kanske kan man även få välja att slantarna går till sin egen kommun om man tycker den är fattig?

Valet kan göras en gång per beskattningsår, antingen via bank-ID och en hemsida eller via blankett. Väljer man inte står tidigare val kvar eller staten om man inte valt något alls. På deklarationen står sedan vilken organisation man valt och hur mycket de fått.

En månadslön på 30000 kronor ger med en procent cirka 3500 konor per år att ge bort. Visst kommer det att ge upphov till konkurrens, reklam och marknadsföring men vilket lyft för många välgörande organisationer. Redan i dag har man även alternativet att betala ”medlemsavgift” på en procent till åtta andra trossamfund via skattsedeln så hanteringen på Skatteverket finns redan.

Sätt därför ”organisationsavgiften” till en procent rakt av och låt oss skattebetalare själva välja vem som ska ha slantarna.

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons