Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudlöst av Socialdemokraterna i Åre

Annons

Socialdemokraterna i Åre driver frågan om att kommunen som delägare i Jämtkraft via sina styrelseledamöter i Jämtkraft ska säga upp avtalet ensidigt med Vattenfall om att köpa viss procent av Forsmarks kärnkraftsel.

Avtalet med Vattenfall som skrevs 1993 och gäller till 2017 ger cirka 220 gigawattimmar per år av Jämtkrafts totala 1400 GWh/år. Kärnkraftdelen var förutsättningen för den låga lokaltaxan för Jämtkrafts kunder under avtalstiden. Den har bidragit till miljarder i lägre energipriser genom åren.

Vindkraften bidrar i dag med 30 GWh/år i Jämtkrafts produktmix och har inga möjligheter att ersätta bortfallet av kärnkraftdelen om vi inte ska äventyra förutsättningarna för hela turistnäringen i kommunen genom att sätta upp vindsnurror på varenda fjälltopp.

Det innebär att bortfallet av elproduktion sannolikt kommer att ersättas till stora delar med importerad kolkraft, naturgas eller oljekraft. Det skulle bidra till en kraftig ökning till CO2 utsläppen.

Sannolikt kommer energipriset att öka ytterligare med miljarder under årtionden framöver för kommuninnevånarna och näringslivet tills att smartare energilösningar är verklighet.

Det verkar också huvudlöst att komma med motionen nu när vi står inför känsliga förhandlingar med Östersunds kommun om ett nytt långsiktigt avtal för Åre kommun.

Ska vi i glesbygd kunna ha kvar välfärden och satsa på vård, skola, omsorg samt få unga i arbete måste vi åtminstone ha ett drägligt energipris på el men även drivmedel. Moderaterna i Åre kommun anser att samtliga energislag: vattenkraft, kärnkraft och förnyelsebar energi behövs tills smartare energilösningarna kommer om ca. 25-30 år.

Lars Mämpel (M),

förste vice ordförande

i kommunstyrelsen,

Egon Eriksson (M),

Jämtkrafts styrelse

J Ska vi i glesbygd kunna ha kvar välfärden samt få unga i arbete måste vi ha ett drägligt energipris på el och drivmedel.

Lars Mämpel, Egon Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons