Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur vill Jens Nilsson ha det?

Annons

Östersunds kommunalråd Jens Nilsson, s, påstår i en insändare i lördagens LT att den nya energiöverenskommelsen som alliansregering kommit fram till är ett hårt slag mot alla entreprenörer som investerar i ny teknik för uthållig produktion av el.

Så är det inte alls! Stödet till exempelvis vindkraftverk kommer att finnas kvar.

Är Jens Nilsson medveten om att den ”alternativa” energiproduktion som byggs idag, till exempel vindkraft, är helt beroende på ”gröna certifikat” Det vill säga att konsumenterna betalar en ”extra skatt” på sin el och som sen staten delar ut bland annat till vindkraftägare. Utan dessa gröna certifikat är inte vindkraften lönsam idag!

Man kan få intrycket att Jens Nilsson inte vill ha kärnkraft – är det så? Ett klart besked vore bra.

Kärnkraften står i dag för en lika stor andel av elproduktionen som vattenkraften i landet.

Är kommunalrådet medveten om att Östersunds kommun som majoritetsägare i Jämtkraft AB har långsiktiga intressen i Forsmarks kärnkraftverk. Jämtkrafts andel i Forsmarks produktion är mycket viktig för elkunderna i länet. Trots många egna vattenkraftverk och kraftvärmeverket i Lugnvik, så utgör Jämtkrafts lilla andel i Forsmark uppåt en fjärdedel av Jämtkrafts elförsäljning i ägarkommunerna, ett så kallade torrår. Med andra ord är kärnkraften viktig – även för oss i Jämtland.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons