Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur mycket får turismen kosta?

Vem styr Åre kommun och hur mycket får turismen kosta oss? Jag måste fråga med anledning av två beslut på det senaste kommunstyrelsemötet.

Annons

Det största beslutet, det om vindkraftplanen, innebär att kommunen tackar nej till ett bidrag på tre miljoner under 25 år, det vill säga 75 miljoner. Om vindkraftsplanen följs kommer dessutom länets hushållningssällskap att gå miste om minst 250 miljoner, det vill säga en kvarts miljard under en 25-årsperiod. Allt detta på grund av turismintressenternas veto mot vindkraft i kommunens västligaste hörn. Är det inte kommunens invånare som ska bestämma i en demokrati?

Det mindre beslutet men som ändå kan bli kännbart i de bygder som har rätt att söka bygdemedel gällde bidrag till byggnationer i VM-backens målområde i Åre.

Här vill Svenska skidförbundet och Åre slalomklubb på Skistars mark bygga läktare samt en byggnad med kök, toaletter, kontorslokaler, med mera. Totalkostnaden är beräknad till 27 miljoner. Allt är tänkt att helt finansieras av Länsstyrelsen, EU och bygdemedel.

Ur Näringslivsfondens bygdemedel söks 3,5 miljoner. Ansökan bifölls av kommunstyrelsen, uppmanad till detta av länsstyrelsen.

Under den senaste tioårsperioden har Åre kommun spenderat, investerat, satsat flera hundra miljoner i turistmetropolen. Under samma tid har de kommunala satsningarna på landsbygden varit mycket blygsamma. De flesta investeringarna på landsbygden har tillkommit tack vare bygdemedlen. Men nu har kommunstyrelsen beslutat att även dessa medel ska gå till investeringar på börsbolaget Skistars mark i Åre.

Börje Forsberg, Huså

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons