Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt spel med svensk säkerhet

I måndags inleddes Nato-övningen ”Loyal Arrow”, som under två veckor kommer att hållas på svenskt territorium med Luleå som bas.

Annons

 I dagsläget kommer tolv länder, varav tio Natoländer, med totalt cirka 2 000 soldater varav 1 000 på det brittiska hangarfartyget HMS Illustrious. 50 stridsflygplan kommer också att medverka i övningarna, varav fyra JAS 39 Gripen-plan från Sverige.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) säger att övningen är ett rutinärende. Men det finns inget rutinmässigt över det här ärendet. Det är första gången någonsin som en svensk regering upplåter svenskt territorium till en så omfattande Nato-ledd stridsflygsövning. Att Sverige deltar med stridsflyg i övningen går helt på tvären med de behov som finns.

Övningen förstärker intrycket av en ensidig militär strategi som utgör själva sinnebilden för aggression och våld. Vi har tidigare varnat för att Nato-länderna Danmark, Norge, USA och Kanada nu ska börja tävla om resurserna med Ryssland. Nato-övningen i Norrbotten ska därför ses som ett direkt svar på Rysslands ökade intresse för Arktis och Barentsområdet där kanske 20-25 procent av jordens gas- och oljefyndigheter finns.

Signalerna som övningen sänder till Ryssland kan inte misstolkas. Budskapet förstärks också med att Storbritannien kommer att skicka hangarfartyget HMS Illustrious till Bottenviken, vilken är en helt unik händelse i sig. Aldrig tidigare har ett hangarfartyg gått norr om Ålands hav.

Nato-övningen, tillsammans med en framtida militär upptrappning på Nordkalotten, innebär en försämrad säkerhet för Norrbotten. Regeringens sätt att spela med den svenska försvars- och säkerhetspolitiken är rent förkastlig. Frågan man måste ställa sig är om det är rätt väg för Sverige och för vår del av världen? Vårt svar är naturligtvis nej.

J Regeringens sätt att spela med den svenska försvars- och säkerhetspolitiken är rent förkastlig.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons