Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp våra barn att vara barn

Annons

Barndomen är en viktig fas i en människas liv, kanske den viktigaste. Utvecklingen som sker i detta skede i livet är grundläggande för hur personen kommer att bete sig länge fram i livet. Barn är en lättpåverkad målgrupp och det tar ofta marknaden och företag vara på. Barn som vi egentligen borde vara mest varsamma om, blir mål för världens företag. De börjar påverkas tidigt och får inte vara barn så länge som de borde. Reklamen påverkar barnen så att deras verklighetsuppfattning förvrängs.

För några dagar sedan på bussen satt det två tjejer i 10–11-årsåldern bakom mig och pratade om sin livssituation. De var översminkade och klädda i kläder av nutidens främsta modemärken och pratade om pengar, betyg och ”hur man skulle se ut”.

Visst är det alltid bra att reflektera över tillvaron och livet för att få ökad förståelse för sig själv och för andra. Jag tycker dock det är viktigt att man får vara barn så länge som möjligt. Barn ska inte behöva utsättas för dessa påtryckningar och kränkande värderingar. Samhället måste hjälpa till och ge barn tid att vara barn. Det är vårt ansvar. Media och marknadsekonomin har så klart ett väldigt stort inflytande i detta. Det är otroligt svårt att styra över marknadsekonomin som med multinationella företag i spetsen i princip alltid strävar efter profit i alla lägen.

För att ta hand om ungdomarna måste vi tillsammans ändra vår samhällsstruktur och många familjer ändra livsstil och inställning.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons