Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre mat än JAS

/

Annons

En fattig sydafrikansk kvinna med ett hiv-smittat barn i sin famn ser ett svenskt JAS-plan skjuta fram över hennes kåkstad i Johannesburg. Jag har svårt att tro att hon känner att vapenköpet var väl-investerade pengar, när hennes familj inte har mat för dagen eller möjlighet att få medicin till sitt barn.

Förra året var Sydafrika den största köparen av svenska vapen. 1 300 miljoner kronor fick de betala för svenskt krigsmateriel. Detta i ett land där nästan hälften av befolkningen på cirka 45 miljoner (2001) räknas som fattig.

Antalet hiv-positiva uppgick redan år 2002 till ungefär 4,7 miljoner. Sydafrika har rätt att själv bestämma vad de ska prioritera i sin budget, men det betyder inte att Sverige måste sälja vapen till dem.

I Sveriges utrikespolitik pratar man mycket om vikten av fattigdomsbekämpning men att sälja vapen för miljarder till fattiga länder går helt i motsatt riktning.

Under 2000-talet har Sveriges vapenexport tredubblats. Det är dags att Sverige slutar att sprida död och lidande genom denna destruktiva export och istället stödjer demokrati och försök att med fredliga medel förebygga väpnade konflikter.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons