Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har byggarna verkligen så dåliga löner?

Annons

I LT 10 december läste jag om några byggnadsarbetare. Deras missnöje är stort över att de i Jämtland inte tjänar lika mycket som i Västernorrland. I Västernorrland är man missnöjd med att tjäna mindre än i Västerbotten, etcetera. Om jag är missnöjd så finns två val, endera flytta dit jag tycker att jag får lön för mödan, eller stannar kvar.

Tittar man på Byggnadsarbetarförbundets egen statistik så hade en ackordsarbetande byggnadsarbetare i Jämtland en prestationslön på 29 225 kr/månad under 3:e kvartalet 2008.

En snittlön inom Svenskt näringsliv ligger på 21 117 kr/mån.

Vad säger alla sjuksköterskor, lärare och andra akademikeryrken som oftast har lägre lön?

Var är den solidaritetstanke som tidigare sades finnas inom socialdemokratin?

Detta är ett mycket mansdominerat yrke. Är detta orsaken till att det är rimligt att kräva att byggarna skall ha en högre lön, när de redan tjänar bra?

De grupper som har lägre lön, skall dessutom betala sina studieskulder för 3–4 års studier. De byggnadsarbetare som det skrivs om i artikeln tjänar 25 404 kr/ månad (146 kr x 174 tim) och har inga studieskulder att betala av.

Ackordslön är en tvingande löneform inom Byggnads avtalsområde. Man frågar sig hur det blir med hälsan hos dem som jobbat på ackord hela livet, har hälsan inget pris?

Om vi får mer för pengarna så är det OK, men när produktiviteten inom byggsektorn inte ökat under de senaste tio åren (statistik från SCB). Svensk industri är i världsklass vad det gäller produktivitet, det är inte byggindustrin.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons