Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handla inte på lördag

Den juletid nu kommer med hopp och frid och tid för varandra? Eller är det kanske snarare dags att slänga sig in i julklappshetsen igen.

Annons

Vad är det vi skall köpa och lägga i paketen till våra släktingar och bekanta? Dom har ju redan så mycket prylar. En ny häftigare identitet eller snyggare kropp? Människor brottas med ett aldrig sinande habegär och skuldsätter sig för att kunna shoppa. Oavsett om du känner igen dig eller inte kan det vara värt att fundera över sina egna shoppingvanor. Vi kan inte köpa oss lycka eller tro att vi kan ge bort lycka i form av saker.

Men vi uppmuntras ju hela tiden till ökad konsumtion. Budskapet är köp och tar aldrig slut. Det kommer hela tiden nya prylar. Inget du har duger och framför allt så duger inte du. Eller hur var det nu?

Det är dags att tänka till. Innan du handlar kan du fråga dig själv, behöver jag verkligen det här? Hur länge varar den här prylen? Är den gjord av material som går att återvinna? Kan min gåva bidra till en bättre miljö? Eller kan jag ge någon av min tid i stället? Göra nåt kul tillsammans utan att det är prylar inblandat? Eller kanske vi ska ge till någon som inte har lika mycket som vi? En get till en familj i Zambia eller mikrolån till en ung entreprenör i Etiopien?

Är du också trött på stressen, pressen och kommersen som tydligast infinner sig till jul? Du behöver inte delta. Gör någon glad med en påhälsning istället. Ta en promenad tillsammans. Låna en bra bok på biblioteket. Koppla av. Valet är ditt. Ta en 24 timmars paus i shoppingen. Ta en köpfri dag! Det gör många andra i hela västvärlden lördagen den 28 november. Vill du läsa fler tankar om köpfria dagen så titta in på www.bnd.nu

Sonja Wredendahl,

miljöpartiet de gröna

i Östersund

J Ta en 24 timmars paus i shoppingen. Ta en köpfri dag. Det gör många andra lördagen den 28 november.

Sonja Wredendahl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons